Autio Suomi

Latvian helmet


Baltian maista Latvia oli jäänyt aiemmin henkilökohtaisesti täysin tuntemattomaksi, kun taas Viron ja Liettuan näyttävimmät hylätyt kohteet olin kolunnut ja kuvannut jo vuosia aiemmin. Monelle suomalaiselle pääkaupunki Riika tai valtaväylä Via Baltica ovat tutumpia, mutta myös syrjemmistä maakunnista löytyy nähtävää moneen makuun.

Latviassa eletään lähellä luontoa: marjastajia ja sienestäjiä näkee syrjäseudulla usein. Lehmät laitumella ovat yleisempiä kuin suomalaisella maaseudulla, muista kotieläimistä puhumattakaan. Kattohaikarat sähkötolppien, savupiippujen ja tornirakennusten päällä ovat yleinen näky ja saavat matkailijan joka kerta hyvälle tuulelle. Maisemaan kuuluvat olennaisena osana keskellä peltoaukeaa seisovat jykevät tammipuut, jota pidetään myös kansallispuuna.

Pinta-alaltaan Latvia on viisi kertaa pienempi kuin Suomi. Tästä huolimatta matkallani kertyi 1600 kilometriä autoilua - pääosin kuoppaisilla sorateillä. Vierailin kaikkiaan 32 eri kohteessa: valtaosin hylätyissä kartanoissa ja linnoissa, jotka on rakennettu nk. kansallisheräämisen aikana 1800-luvun puolivälissä. Kiinnostukseni kohdistui myös autiokirkkoihin sekä Neuvostoliiton aikaisiin muihin rakennuksiin.
Picture
Vanha ortodoksikirkko on vielä sinnitellyt synkässä kuusikossa. Neuvostoliiton aikana kaikki ikonit tuhottiin ja kirkonkellot vietiin sulatettaviksi uuteen käyttöön. Satunnaiset aarteenetsijät ja haudanryöstäjät viimeistelivät sen, mitä jäljelle jäi.
Picture
Klassisen tyylisuunnan kartano valmistui 1920-luvulla, ja myöhemmin siinä toimi vieroitushoitola sekä viimeisinä vuosina vielä vanhainkoti. Kartanossa syttyi tulipalo 1980-luvun puolivälissä, jonka jälkeen se jäi tyhjilleen.
Picture
1880-luvulla valmistuneessa punatiilirakennuksessa toimi alussa maamieskoulu, jonka avajaisiin tsaarin velikin kuulemma osallistui.
Picture
Maamieskoulun jälkeen tiilirakennuksessa toimi vuosikymmeniä alakoulu, missä opetustoiminnassa sallittiin ainoastaan venäjän kieli.
Picture
Ortodoksinen kirkko on valmistunut 1870-luvulla - neuvostoaikana sen toiminta lakkautettiin kuten monien muidenkin kirkkojen toiminta.
Picture
Rapistunut kartano on valmistunut joskus 1800-luvun alkupuolella. Kartano ja siihen kuuluvat talous- ja palvelijoiden rakennukset sekä ympärillä oleva puisto ovat myytävänä 180.000 euron hintaan.
Picture
Kartano on rakennettu jo 1700-luvun lopulla ja on ilmeisesti koko Baltian suurin vielä säilynyt puukartano. Kiinteistö on jo päässyt huonoon kuntoon, kun sen sisätiloista on revitty polttopuutarpeita.
Picture
Rakennustavaltaan tismalleen samanlaisia, mutta ehjiä ja edelleen käytössä olevia kirkkoja näkyy matkan varrella muuallakin.
Picture
Kirkko on vaurioitunut 2. maailmansodan aikana tykistökeskityksessä. Kellotorni ja kupolit puuttuvat, ja niiden tilalla kasvaa rakennuksen harjoilta jo puita.
Picture
Tyylisuunnaltaan uusgoottilainen kartano on valmistunut 1880-luvun alussa, ja 1960-luvulla sen julkisivua uudistettiin. Kartanossa toimi pitkään maatalouskoulu, ja vuoteen 1992 asti parantola.
Picture
Neuvostovuosina perustetun viemäriputkitehtaan sijainnin määritteli alueen merkittävät saviesiintymät. Myöhemmin, Neuvostoliiton kaaduttua, saviesiintymien käyttö kiellettiin ja tehtaan toiminta päättyi. Taustalla olevien tehdashallien katoilla kasvaa jo metsää.
Picture
Viime vuosisadan alkupuolella rakennetun ortodoksikirkon sipulinmuotoinen kupoli on romahtanut alas ja jäänyt muistona raunioihin. Aikanaan hyvin kansallismielinen kirkkoherra onnistui saamaan yli 2000 jäsentä seurakuntaansa.
Picture
Autioitunut kartano on valmistunut 1820-luvulla, ja oli aatelissukujen omistuksessa vuoteen 1939 asti, kunnes siinä aloitti toimintansa metsäkoulu. Rakennus on ollut hylättynä jo vuosikymmeniä.
Picture
Metsäkoulu lopetti toimintansa vuonna 1985. Ullakolta, rakennuksen molemmista päädyistä, löytyvät näyttävät auringonnousu-ikkunat.
Picture
Kartano on valmistunut yksikerroksisena jo 1760-luvulla ja sitä on laajennettu: siihen on myöhemmin rakennettu toinen kerros ja torni.
Picture
Näkymää saman kartanon taakse. Rakennuksen käyttötarkoitus on vaihtunut vuosien mittaan: kartanona, sairaalana, kouluna ja kirjastonakin. Kiinteistö on huutokaupattu yksityishenkilölle vuonna 2004.
Picture
Neuvostoliiton aikainen kuntoutuskeskus ei tullut koskaan täysin valmiiksi. Lähistölle rakennettu toinen kuntoutuskeskus on edelleen toiminnassa.
Picture
Näyttävä puukartano on valmistunut jo 1700-luvun loppupuolella. Kartanossa toimi 2. maailmansodan jälkeen kollektiivinen maatilatoimisto, missä oli kerhotilat, elokuvateatterisali ja kirjasto. Rakennus on hylätty joskus 1980-luvulla. Talon päätyä koristaa vieläkin hyvin säilynyt punatähti.
Picture
Vanha, jo suurelta osin romahtanut kirkko, on autioituneen kartanon puistossa. Hautausmaan metalliristeistä osa on 1700-luvulta lähtöisin, ja niissä on saksalaisia nimiä.
Picture
Hienon 1880-luvulla rakennetun koulurakennuksen toiminta loppui vuonna 2008. Kiinteistön takaa pilkistää myös lisäsiipi, joka edustaa kaikessa rumuudessaan 1960-luvun Neukku-rakennustyyliä.
Picture
Seinämaalaukset ovat ajalta, jolloin rakennuksessa oli vielä alakoulu. Viimeiset kymmenen vuotta toimintaa jatkoi vielä sisäoppilaitos. Nykyisellään nämä huoneet näyttävät olevan kuula-aseharrastajien suosiossa.
Picture
Ei uskoisi, mutta tämän kartanon toinen puolikas on remontoitu hotelliksi. Uusgoottilainen rakennus on palanut vuonna 1905 ja sen yhteen osaan rakennettiin asuntoja 1930-luvulla, kun taas osa jäi ennalleen ja raunioitui.
Picture
Ränsistynyt linna oli vuosisatoja saman aatelissuvun omistuksessa. 1920-luvulta lähtien rakennuksessa oli emäntäkoulu.
Picture
Varhaisklassismin tyylisuuntainen linna valmistui joskus 1780-luvulla. Nykyinen omistaja pyrki remontoimaan rakennuskokonaisuuden uuteen loistoon, mutta restaurointityöt jäivät valitettavasti hieman kesken.
Picture
Vanha kirkko on surkeassa tilassa, mutta näyttävä puualttari on osin säilynyt. Paikkakunnan ortodoksinen seurakunta lopetti toimintansa 1950-luvulla, ja lopulta kirkko rakennuksenakin hylättiin 1960-luvulla.
Picture
Satunnaiset vierailijat ovat jättäneet kukkia, kolikoita ja uskonnollisia kuvia alttarin rappusille.
Picture
Aiemmin merkittävä teollisuuskylä koki romahduksen ja väestön poismuuton, kun paikkakunnan tehdas lopetti toimintansa. Kerrostaloalueet muuttuivat vähitellen aavekaupungiksi.
Picture
Lempinimeltään "Valkoinen linna" on valmistunut 1760-luvulla. Vuosien saatossa linna paloi useampaankin kertaan, kunnes 2. maailmansodan aikana se tuhoutui osittain ja jäi vaille käyttöä.
Picture
"Valkoista linnaa" ovat koristaneet monet veistokset sekä taiteelliset koristelut. Onneksi osa veistoksista ei ole tuhoutunut, varastettu tai niitä olisi turmeltu.
Picture
Hylätty linna on rakennettu 1910-luvulla, missä on vietetty kesiä, kutsuttu vieraita ja järjestetty ylellisiä juhlia. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen omistajuus vaihtui tiuhaan, kunnes se päätyi seurakuntahallinnolle ja lopulta kunnan omistukseen.

Iltalehti on tehnyt haastattelun Latvian matkasta - klikkaa kuvaketta alla!
Picture
Seuraavana: Manicomio di R.
Takaisin
Kuvien kopiointi ilman lupaa on kielletty.
​(All rights reserved)